VSTs won't load

Having trouble with LMMS? Ask about it here.
Hi,
I've been using lmms for a bit now and started to get involved with VSTs over VeSTige. However it doesn't really work. It kinda worked in 1.1.x but now that i have updated it doesnt. Im running Lmms on a windows Laptop. And whenever I load a VST a small black box appears in the lower right corner and then it just loads. For ages. I have waited 15 minutes at most befor I gave up. Several times. Always the same. The only thing that I can do is klick it and get the standard windows error message "application is not replying". I have tried finding a solution here but most of them are for Linux. And nthe others didn't work. Does anyone know any further?
Have you changed the locations of your VSTs? Be sure to update your LMMS settings to the location of the VST directory. If you have changed the location, adjusted the settings and it still does not work try putting the VSTs back in precisely the same location they were when it worked.
Minewolf_ST wrote:
Sat Nov 16, 2019 10:20 pm
Hi,
Hi, Welcome to the Forum Minewolf_ST !
Here are all important links:
http://lmms.io/forum/viewtopic.php?f=1&t=4740
-A few rules and useful forum instructions


whenever I load a VST a small black box appears in the lower right corner and then it just loads.
please post your:
* Name of your Operative System (Windows/ Linux/ Mac) And subtype ('Home' 'Mint' '10.13' aso)
* lmms version
* lmms sound device chosen
I am using windows 10 and LMMS version 1.2.1 The Audio Interface is SDL if that is what you mean.
Minewolf_ST wrote:
Thu Nov 21, 2019 4:15 pm
I am using windows 10 and LMMS version 1.2.1 The Audio Interface is SDL if that is what you mean.
Yes, and all that is fine, and should work!
You would need > 3GB ram for win10.. I should have asked about your HW :ugeek: -my bad
I dont know where to find that. "NVIDIA Virtual Audio Device (Wave Extensible) (WDM)"
is all I found but I dont know if that is what you need. The other specs are here
https://www.asus.com/us/Laptops/ASUS-TU ... fications/
but there is nothing about audio devices there.
Could you type ram in the windows 10 search box (were you can also search for programs)

And tell us how much ram you have ?
Minewolf_ST wrote:
Mon Nov 25, 2019 1:48 pm
there is nothing about audio devices there.
The Audio-device is selected inside LMMS:

https://lmms.io/wiki/index.php?title=LM ... o_Settings

and yes RAM is important!
That would be 16GB RAM and the Sound device box for SDL is Empty. Does that mean its at standard?
Minewolf_ST wrote:
Wed Dec 04, 2019 4:54 pm
That would be 16GB RAM and the Sound device box for SDL is Empty. Does that mean its at standard?
The input box under the select does not matter when you have selected SDL

Your HW and everything else is perfect. There is no problem, and VSTs ought to work..
They dont, and that make me wonder of two things
1) You do load the VST in the VST-container - This one
Image
And you can see where you load -it under the red arrow
Only win-dll's can be loaded!

2) You could be trying to load one of the very few VSts that do not work in LMMS..
So to test if VST works at all You should try MDA-Piano http://mda.smartelectronix.com/synths.htm
It is very small in size, and you can just copy its dll to your VST-folder. Further its a quite good piano-instrument, so it is a win win

DL and test that, if that dont work, there is a problem with the configuration, but lets wait with that..

Who is online

In total there are 14 users online :: 1 registered, 0 hidden and 13 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 238 on Wed Oct 23, 2019 11:40 am

Users browsing this forum: Google [Bot] and 13 guests